27.10.2013. – Vakuf porodice Suša – Džamija u Čekrekčijama

27.10.2013. godine, u Čekrekčijama je upriličena svečanost primopredaje porodičnog vakufa Islamskoj zajednici BiH.
Džamija u Čekrekčijama s pratečim objektima i vakufskim zemljištem je drugi vakuf porodice Suša. Džamija u Dolu, rodnom mjestu rahmetlije hadži Mehe Suše, izgrađena je još za njegova života. Njegov nijet – namjera je bila da se džamija sagradi i u Čekrekčijama. Njegovu namjeru su realizirali njegovi potomci – porodica predvođena suprugom hadži Habibom, sinovima hadži Mahirom i Osmanom, te kčerkom hadži Mahirom.


Vakuf u Čekrekčijama je samo jedan u nizu hajrata što ih ova porodica realizira u kontinuitetu. Porodična firma “Suša Commerce” uz poslovnu ekspanziju, kontinuirano manifestira društvenu odgovornost.
Hadži Habiba, supruga rahmetli hadži Mehe Suša, otvorila je džamiju u Čekrekčijama, a ključeve iste reisu-l-ulemi IZ BiH Husein ef. Kavazoviću predao je Osman Suša, koji se tom prilikom i obratio prisutnima:

Svečanost u Čekrekčijama pratilo je blizu 10 hiljada vjernika iz cijele BiH.
Preko 50 autobusa i skoro 8.000 podjeljenih besplatnih obroka, samo su neki od pokazatelja posjećenosti manifestacije svečanog otvaranja džamije u Čekrekčijama.

Mnogobrojnu ulemu predvosili su reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović i muftija sarajevski Husein ef. Smajić, a u ime društvene zajednice Visoko svečanost je pratila i prisutnima se obratila predsjedavajuća OV Visoko Mirela Mateša Bukva.