NaslovnicaBiH25 godina ima...

25 godina imamo novu zastavu BiH, ali ne i pravilo o vertikalnom isticanju

Prije 25 godina Bosna i Hercegovina dobila je novu zastavu. Pitanje državne zastave Bosne i Hercegovine nije moglo biti riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, pa je početkom februara 1998. godine tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Carlos Westendorp sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine. U vremenu nakon toga dolazilo je do određenih izmjena i dopuna ovog Zakona ali se suštinski izgled zastave nije mijenjao.

Na današnji dan prije 25 godina bijelu zastavu s ljiljanima zamijenila je sadašnja plava zastava sa žutim trokutom i bijelim zvijezdama. Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine zvanično je u upotrebi od 4. februara 1998. Grb Bosne i Hercegovine usvojen je sredinom maja iste godine.

“Mada svakako ima oblik i geografske karte Bosne i Hercegovine, idejno je rješenje bilo tri konstitutivna naroda koja imaju svaki po jednu stranicu na istostraničnom trouglu”, pojašnjava historičar dr. sci. Semir Hadžimusić.

Godine 2001. Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine usvojio je Parlament Bosne i Hercegovine. No, od tada do danas nije riješen problem kako pravilno istaknuti državnu zastavu.

“Najpravilnije je zastavu Bosne i Hercegovine posmatrati kao horizontalnu i po mogućnosti izbjeći njeno vertikalno isticanje jer ono nije zakonski definisano i uređeno”, naglašava Hadžimusić.

“Ljudi govore pogrešno o pravilu okretanja zastave. Pravilo okretanja zastave ne postoji, postoji naginjanje zastave. I otuda dolazi to nekakvo pretvaranje horizontalne u vertikalnu zastavu”, kaže inžinjer Mile Srdanović.

A navodi koji se često spominju kao pravilo kada je u pitanju okretanje zastave, koji kažu da zastava kakva je horizntalna takva se treba prebaciti i vertikalan položaj, također nisu ispravni, navodi Srdanović, koji se godinama bavi proučavanjem zastava i veksikologije.

“Neke države čine dodatno okretanje, npr., američka zastava ima pravilo da zvjezdice uvijek moraju biti u gornjem lijevom uglu”, dodaje Srdanović.

“Trebalo bi donijeti podzakonski akt, pravilnik kojim bi tačno bilo definisano kako izgleda vertikalna zastava Bosne i Hercegovine. Sada mi to nemamo”, ističe Hadžimusić.

Podsjećamo, prvobitna svijetloplava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih naroda. Međutim, izabrana je tamnoplava, koja korespondira s plavom bojom zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja kako geografski izgled tako i tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, dok zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.