2016. – Nazanimljivije teme koje su obilježile ili su trebale obilježiti visočku stvarnost

Iz objavljenih tekstova izdvajamo teme koje su obilježile ili su trebale obilježiti 2016. godinu

8. janur:

– Ide se u zaštitu “Instituta sevdaha” Omera Pobrića u Visoko – Prihvačena inicijativa

Na 21. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanoj 21.12.2015. godine, poslanik Amir Ganić je pokrenuo poslaničku inicijativu u vezi stavljanja pod zaštitu “Instituta sevdaha” Omera Pobrića u Visokom.
U prilogu vam donosimo izjašnjenje resornog ministarstva po navedenoj inicijativi …

17. januar:

Toplifikacija Visokog u Strategiji ZDK

Snabdijevanje toplinskom energijom područja grada Zenica i općine Visoko iz Termoelektrane Kakanj

Dokument: Strategija razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2016.-2020.

 

12. februar:

Osnovan ženski nogometni klub “Visočica” Visoko

Visoko je dobilo još jedan sportski kolektiv, a u pitanju je ženski nogometni klub “Visočica” Visoko.

12. februar:
– 
Elvedina Muzaferija ponijela zastavu BiH na otvaranju YOG-a u Lillehammeru

U norveškom gradu Lillehammeru večeras su svečano otvorene druge po redu Zimske olimpijske igre mladih (Youth Olympic Games) – YOG Lillehammer 2016.

Na njima će se do 21. februara 2016. godine više od 1.000 sportista takmičiti u 15 zimskih sportova i 70 disciplina.
Na ceremoniji otvaranja Igara čast da ponese našu zastavu imala je skijašica Elvedina Muzaferija,…

14. februar:
– 
Maneken iz Visokog s angažmanom u New Delhiju

Dvadesetjednogodišnji Visočanin Ermin Hasečić uspješni je maneken koji je svoje prve korake na modnoj pisti napravio u Visokom, a sada se ovim poslom profesionalno bavi u New Delhiju.

20. februar:
– 
Proslava 62. rođendana RK Bosna Centrotrans Visoko

… Sam jubilej postojanja od 62 godine dovoljno govori o tradiciji rukometa u Visokom, a visočka Bosna je veliko bh. rukometu, te zaslužuje da se vrati u sami vrh, jer tamo i pripada…

20. februar:
– 
Akif Mlaćo, doktor medicinskih nauka

U četvrtak 18. februara 2016. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu rektor-promotor prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., promovirao je Akifa Mlaću “Na čast DOKTORA MEDICINSKIH NAUKA”

25. februar:

– Depadans Zavičajnog muzeja – Stalna tematska postavka „OTPOR AGRESIJI ’92-’95“

… u novom Kulturnom centru u naselju Prijeko u Visokom, u vidu muzejskog depandansa i spomen-sobe, formirana je stalna tematska postavka, naziva “Otpor agresiji ’92-’95”…

27. februar:

SDA Visoko: Načelnica općine Visoko Amra Babić ne predstavlja stavove niti politiku SDA

…  javnost općine Visoko obavještavamo da načelnica općine Visoko gđa. Amra Babić kroz svoje djelovanje ne predstavlja stavove niti politiku SDA, od istih se ograđujemo, te izvještavamo javnost da od ovog trenutka općinska načelnica Amra Babić nema podršku organa Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine.

10. mart:

Savjet MZ Topuzovo polje nije saglasan za izgradnju Centra za upravljanje otpadom na lokaciji Očazi

… Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje dao izjašnjenje da nema adekvatne lokacije za izgradnju ovog Centra, međutim izgradnja istog je počela uprkos činjenici da Savjet mjesne zajednice Topuzovo polje nije daosaglasnost…

13. mart:

– Amra Babić se ne osvrće na podmetanja: Organizacija SDA Visokog ruši svoju načelnicu

– Postoje različita mišljenja u stranci. Načelnica je uvijek radila u skladu sa zakonom i zakonskim propisima, transparentno i tako će biti i ubuduće. Njen uspješan rad najbolje prepoznaju građani, rečeno nam je iz kabineta načelnice Visokog, uz objašnjenje da nije bilo nikakvog razmišljanja načelnice da u narednim godinama bude nezavisni kandidat.

18. mart:

– “Suša commerce” otvarema novu pumpu u Visokom

Nova, treća benzinska pumpa “Suša commerce” u Visokom …
U ulici Sarajevska, starom regionalnom putu za Sarajevo,…

25. mart:

– Općina Visoko prva u ZDK stavila u promet državno poljoprivredno zemljište

Općina Visoko uputila je Javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države sa namjerom da dodatno osigura uvjete za razvoj poljoprivrede u Visokom. Zakupom je obuhvaćena površina od oko 310 dunuma zemljišta. Općina Visoko je prva u Zeničko – dobojskom kantonu koja je okončala zakonsku proceduru stavljanja u promet državnog poljoprivrednog zemljišta objavljivanjem Javnog poziva za zakup.

25. mart:

– Kamp Real Madrida “Kraljevski klub u kraljevskom gradu” danas svečano otvoren na Gradskom stadionu” Luke”

… svečano otvoren nogometni  kamp  “Kraljevski klub u kraljevskom gradu”,  kojeg organizira SGM Sport Global Management u saradnji sa nogometnim klubom Real Madrid iz Španije.

5. april:

Započinju radovi na izgradnji novog objekta Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko u naselju Prijeko

Povodom 7. aprila, Dana oslobođenja Visokog započinju radovi na izgradnji novog objekta Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko u naselju Prijeko.
Investitor radova je Općina Visoko i Abras Company d.o o . Visoko .

22. april:

– Svečano otvoren Kulturni centar Altindag-Visoko

… Ambasador Republike Turske u BiH- Njegova exselencija – Cihad Erginay, Općinska načelnica Amra Babić, gradonačelnik Općine Altindag gosp. Veysel Tiryaki, pomoćnik načelnika Općine Altindag- Cebrail Aslan i direktorica JU ”Centar za kulturu i edukaciju Visoko”Mensura Alibegović svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvorili Kulturni centar Altindag-Visoko…

23. april:

– Ravne – Hard enduro utrka „Land of Pyramids“
– Pobjednici Hard Enduro utrka u zemlji piramida

Pobjednici Hard Enduro utrka u zemlji piramida

U EXPERT klasi prva tri mjesta pripala su Slovencima. Najbolji i najbrži sa ekstra rezultatom je Omar Al Hiasat ( 1.19.11.4.). Drugo mjesto je pripalo Petru Topiću 1.24.19.8, a treći je bio Matej Štusaj 1.24.57.2.

U HOBBY klasi prvi je bio Peter Vinšek (Slovenija), drugi  Damir Hairlahović (BiH) i treći Dino Mileusnić (Hrvatska).

 

25. april:

– BUKA intervju: JA SAM U DžIHADU

Amra Babić je Žena sa velikim Ž. Nije ni “konzervativna”, a ni opasna – kako bi na prvi pogled glupo zaključio “prosječni” stanovnik ove planete. Ispod hidžaba (marame) zapravo se krije pozitivna, inteligentna i zapanjujuće transparentna glava. Tako netipično za SDA, stranku koja je (vjerovatno) neće kandidirati za drugi mandat. No, Amrini karavani prolaze. A njeni protivnici i dalje laju.

13. maj:

– SDP Visoko obznanio svoje favorite za Lokalne izbore 2016.

Ermin Dlakić je kandidat SDP Visoko za načelnika općine Visoko, dok jeDejan Šćepanović nosilac liste za Općinsko vijeće.

 

18. maj:
– 
SDA Visoko: Kandidati za načelnika Zukić, Karavdić, Ganić, Handžić, Kadrić

Prijedlozi kandidata za načelnika ispred Općinske organizacije SDA Visoko su:

  1. Halim Zukić
  2. Senad Karavdić
  3. Mirza Ganić
  4. Zlatko Handžić
  5. Nermin Kadrić

 

23. maj:

– Amra Babić “nezavisni” kandidat za načelnika

Dragi prijatelji, postovani sugradjani. Želim vas obavijestiti da ću se na predstojećim lokalnim izborima u oktobru 2016.g. kandidovati za općinsku načelnicu Visokog kao nezavisni kandidat. Svima zahvaljujem za dosadašnju saradnju i nadam se još uspješnijoj u budućnosti.

 

24. maj:

– Bosanske piramide i svjetski mediji – Slijedi promjena knjiga historije

Bosanske piramide ponovo su uzburkale svjetsku javnost. Trenutno se prikazuje tridesetominutna epizoda o otkriću najvećih svjetskih piramida u Visokom, na jednom od najgledanijih svjetskih televizijskih kanala: “Discovery Science Channel”. Epizoda se emituje u okviru serijala “Neobjašnjene misterije” (“Unexplained Files”, sezona 2014-2015).

 

28. maj:

– Amra Babić ostala bez vijećničke većine – 39. sjednica Općinskog vijeća

… Dovoljno je pogledato kako su vijećnici glasali na današnjoj sjednici i pročitati između reda promjenu političkih snaga u ovom zakonodavnom organu lokalne vlasti…

 

29. maj:

– NK “Sloboda” Vratnica pobjednik ONL Visoko 2015/2016.

NK “Sloboda” Vratnica –  NK “Porječani” 2:3

Susret posljednjeg kola ONL Visoko koji je promovirao ovoseznoskog pobjednika, danas je odigran na stadionu “Luke”.

 

3. juni:

– Prevent Visoko d.o.o. donirao vrijednu opremu JU “Dom zdravlja” Visoko

… Donirana oprema će omogućitipodnošenje aplikacije od strane JU “Dom zdravlja” Visoko prema Federalnom ministarstvu zdravstva za izdavanje rješenja DDD poslova (Dezinfekcija, Dezinsekcija, Deratizacija) u skladu sa novim Pravilnikom o uvjetima u pogledu tehničke opremljenosti i drugih uvjeta koje moraju udovoljavati zdravstvene ustanove za obavljanje DDD poslova….

 

5. juni:

– Nermin Kadrić Buco: ” Teško Bogu sa nama kakvi smo”

Dragi prijatelji

Nakon jučerašnje sjednico OO SDA Visoko srušio se moj veliki san o pravednosti i demokratičnosti jedine mi političke stranke u Visokom.
Predsjenici MO, Predsjednici asocijacija, članovi IO protekla dva mjeseca se radi na reevidenciji članstva, dostavljanju prijedloga za kandidata za načelnika, a onda iz rukava kandidat, nije bitno da li je SDA ili SBB kadar, bitno je da smo poniženi i Vi koji ste predlagali i mi koji smo predlagani i da nam je pokazano jasno i nedvosmisleno koliko smo uvažavani.
Na kraju, sve mi se češće javlja jedna slika na bilbordu kod Vlasenice na kojoj pise:
“TEŠKO BOGU SA NAMA KAKVI SMO”

 

6. juni:

– Općini Visoko odobrena sredstva za „Izgradnju rezervoara Kula Banjer”

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada ZDK su prepoznali značaj projekta vodosnabdijevanja općine Visoko i općini Visoko odobrili ukupno 360.000,00 KM za sufinansiranje:

1. „Izgradnje rezervoara Kula Banjer“ u vrijednosti od 350.000,00 KM, i

2. „Rekonstukcije mjesnog vodovoda Šošnje, MZ Podvinci“ u vrijednosti 10.000,00 KM (do sada je uloženo cca 93.000,00 KM).

Obzirom da je projektantska vrijednost rezervoara 450.000,00 KM, preostala sredstava će biti obezbjeđena iz kreditnih sredstava EBRD-a za realizaciju projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže, općina Visoko, podsistem Gračanica i podsistem Moštre“.

 

12. juni:

– Povodom 44 godine rada: Vispak plasirao brandiranu limenku Zlatna džezva bosanska kafa

… Zlatna džezva plasirala je na tržište novu brandiranu limenku “Zlatna džezva bosanska kafa” kao Limted edition (ograničena serija) u znak zahvalnosti svim vjernim ljubiteljima prave bosasnke kafe, saopćeno je iz ove kompanije.

 

25. juni:

– A-SDA Visoko: Refik Kurgaš i Elvedin Šabanović izborni favoriti

Kandidat za načelnika općine Visoko je Refik Kurgaš dipl.ecc.

Nosilac kandidatske liste za Općinsko vijeće Visoko je mr.sci. Elvedin Šabanović.

 

30. juni:

– U Visokom 36.697 Bošnjaka, 576 Hrvata, 286 Srba, 2.062 Ostalih, 266 neopredjeljenih i 53 bez odgovora

Bošnjaci su najbrojniji. Ukupno se 36.697 Visočana izjasnilo da su Bošnjaci. Od toga 18.120 muškaraca i 18.577 žena.

Hrvata u Visokom ukupno ima 576. Muškaraca 282 i 294 žene.

286 Visočana se izjasnilo kao Srbi. 119 je muškaraca i 167 žena.

Ostalih je 2.062. Od toga 1.031 muškarac i isto toliko žena.

Neopredjeljeni – 266. Muškarci – 125, žene – 141

Bez odgovora je bila 51 osoba. Od tog broja 28 muškara i 23 žene.

Interesantno je da se i 152 Visočana izjasnilo kao ateisti dok su njih 69 agnostici.

 

12. juli:

– Fondacija “Mi za djecu”: Projekat temeljne rekonstrukcije područne škole u Goduši

Fondacija je početkom 2016. godine iskazala zainteresovanost da se realizuje temeljna rekonstrukcija dotrajale područne škole u Goduši.

 

21. juli:

– VGT osiguranje uručilo donatorski ček od 15.000 KM SOS Dječijim selima BiH

“VGT osiguranje, kao istinski prijatelj  SOS Dječijih sela BiH,  trajno je opredjeljeno da obezbjedi podršku onima kojima je najpotrebnija…

 

24. juli:

– Emsedin Orhan iz Liješeve kod Visokog čuva obiteljsku tradiciju grnčarstva

Emsedin Orhan iz sela Liješeve kod Visokog jedan je od rijetkih grnčara koji radi i živi od ovog zanata starog tisućama godina. Nažalost, kako je rekao, njegovim stopama ne žele sinovi.


1. avgust:

– Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu za Projekt vodovod Visoko

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu  za Projekt vodovod Visoko između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 4,5 miliona eura.

 

29. avgust:

– Uz Dan općine Visoko podijeljena najveća priznanja

“Povelju” općine Visoko za 2016. godinu, na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Visoko dobili su;

Zekerijah KovoPovelja općine Visoko

Mehmed Ćosović (posthumno) –Povelja općine Visoko za životno djelo

Kadir Jusić, brigadni general u penziji – Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko

 

30. avgust:

– Izložba “Visočki načelnici” u Kulturnom centru Altindag u Visokom

 

30. avgust:

– Izložba o životu i djelu dr. Hazima Šabanovića

Hazim Šabanović, rođen u Visokom 13. 01.1916. a preminuo u Istanbulu 22. 03.1971. godine. Bio je bosanskohercegovački historičar. Najviše je pisao o historiji Bosne u sastavu Osmanlijskog carstva. Završio je osnovnu(četverorazrednu) školu 1928. godine na Kraljevcu u Visokom, Gazi Husrevbegovu medresu u Sarajevu 1963, višu islamsko šerijatsko-teološku školu(VIŠT) u Sarajevu 1940. godine. Doktorirao je 1956. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa tezom: “Bosanski pašaluk, postanak i upravna podjela”. Od 1950. do 1971. godine radio je u Orijentalnom institutu u Sarajevu….

 

31. avgust:

– Potpisan ugovor o finansiranju projekta proširenja gradske vodovodne mreže …

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je državni kredit BiH u iznosu od 4,5 miliona eura za finansiranje projekta vodosnabdijevanja na području općine Visoko.

 

5. septembar:

– BIOS: ZOBLAK je servis za daljinsko upravljanje plantažama putem mobilnih telefona

Pojednostavljeno, ZOBLAK je servis za daljinsko upravljanje plantažama putem mobilnih telefona.

Sastanak sa BIOS-om ima primarno za cilj međusobno upoznavanje i ispitivanje mogućnosti zajedničke saradnje …

 

8. septembar:

– 34.129 građana općine Visoko s pravom glasa na Lokalnim izborima

Centralna izborna komisija zaključila je i potvrdila Centralni birački spisak za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 02. oktobra 2016. godine, na kojem se nalazi ukupno 3.263.906 birača.

 

8. septembar:

– VGT osiguranje obezbijedilo boravak u Reumalu za penzionere iz Visokog

Halim Zukić, direktor VGT osiguranja Visoko i Eldan Lokmić, direktor Lječilišta Reumal danas su u Fojnici potpisali ugovor kojim VGT osiguranje Visoko obezbjeđuje sredstva za petodnevni boravak 1000 penzionera sa područja općine Visoko u Lječilištu Reumal.

Video: VGT osiguranje 1000 penzionera općine Visoko šalje u fojnički Reumal

 

22. septembar:

– SDA Visoko: U Visokom vlada teror! (Video)
24. septembar:

– Video: Združena vježba struktura civilne zaštite Visoko “ZAJEDNO 2016”

 

29. septembar:

– ViLand: Promo film o Sportsko-rekreativnom-zabavnom centru ViLand u Visokom

 

30. septembar:

– Sajam kože i krzna „VISK 2016“ Visoko

U prisustvu 20 privrednih izlagača i brojnih građana, načelnica mr.sci Amra Babić danas je u Sali Partizana svečano otvorila prvi Sajam kože i krzna „VISK 2016“ Visoko, pod pokroviteljstvom Općine Visoko, a u saradnji sa Organizacionim odborom i privrednim subjektima ove branše.

 

2. oktobar:

– Amra Babić pobjednica Lokanih izbora 2016.

Blizu 10 000 glasova, po nezvaničnim pokazateljima dobila je Amra Babić, a Halim Zukić je na oko 4 500 hiljade. …

 

4. oktobar:

– Ja nisam napustila SDA, mene su iz SDA istjerali …

Ja nisam napustila SDA, mene su iz SDA istjerali jednoumlje, autokratija i nedostatak demokratskog odlučivanja. I naravno pokušaj manipulisanja mojom ličnošću i načelničkom pozicijom, objašnjava Babić

 

11. oktobar:

– Zavičajni muzej Visoko: ČAJANGRAD 2016.

… Zavičajni muzej Visoko, u suradnji sa Medresom „Osman-ef. Redžović“ i uz finansijsku podršku Fondacije „Osman-ef. Redžović“, te pod sponzorstvom VGT Osiguranja i Abras Company d.o.o. u periodu od 15. septembra do 4. oktobra je izvršio probna arheološka istraživanja na lokalitetu Čajangrad….

 

12. oktobar:

– “Secom” Visoko sa 1000 litara lož ulja osigurali grijanje OŠ “Safvet-beg Bašagić”

… Napominjemo da u OŠ “Safvet Beg Bašagić” u Visokom nije bilo grijanja, pa su učitelji i nastavnici pokušali skraćenom nastavom i aktivnim radom ovo prebroditi.

 

15. oktobar:

– Visočani zlatni na 23. Evropskom Fudokan prvenstvu u Poljskoj

Članovi karate kluba “Visoko” u okviru reprezentacije BiH, koja nastupa na 23. Evropskom Fudokan prvenstvu, a koje se održava u Krakowu – Poljska, postali su Evropski prvaci:

SENAHID BULUT 1.mjesto, kumite -82 kg – seniori;
SAĐID BULUT 1.mjesto, kumite -64 kg – seniori;
Sađid je s ekipom juniora u kumiteu osvojo srebrenu medalju.

Svaka čast momci, a čestite idu i članovima KK “Seiken” Visoko na postignurim rezultatima:

HILMIJA AJDINOVIĆ 1.mjesto, kumite -69 kg – seniori;
IMRAN PLASTO 2.mjesto, kumite -64 kg – seniori;

 

31. oktobar:

– “Prevent” smrdi “po zakonu

Federalni urbanističko-ekološki inspekotrat (Alma Kereš – Federalni inspektor zaštite okoliša)  je odgovorio građanima općine Visoko da SMRAD iz Preventa nije opasan po zdravlje, osim što je neugodan.

 

6. novembar:

– UNSA: Zlato i tri srebra za visočke mlade (Foto)

Među dobitnicima posebnih priznanja su i mladi uspješni studenti sa područja općine Visoko: Nahla Osmanbegović, Amina Kilalić, Ilma Vranić i Belmin Puščul.

 

10. novembar:

– Bajro Fejzić, predsjedavajući – Vahid Ramić, dopredsjedavajući OV Visoko

 

18. novembar:

– Video: Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Visoko

Novoizabrani vijećnici i općinska načelnica Amra Babić dali su svečanu izjavu prilikom preuzimanja mandata.

 

23. novembar:

– XIII „Dani Zaima Muzaferije“ 2016. – Prodaja ulaznica

 

27. novembar:

– Sađid Bulut zlatni, a Senahid srebreni na evropskom ITKF prvenstvu

Ovog vikenda u Kranjskoj Gori, Sloviniji održava se Evropsko prventvo ITKF u Tradicionalnom karateu.
Reprezentacija Tradicionalne karate do Asocijacije BiH učestvuje na ovom takmičenju.

Sađid Bulut je osvojio prvo mjesto u disciplini Fuko-go i borbama U21

Senahid Bulut je zauzeo treće mjesto u disciplini Fuko-go U21

 

29. novembar:

– Industrija mesa Semić poklonila ulični sat gradu Visokom

“Ulični sat je poklon gradu Visokom od Industrije mesa Semić koja za svoje građane uvijek pruža najbolje”, ističu iz IM Semić.

 

30. novembar:

Osim Sarajeva, arapski investitori su najviše zainteresirani za Visoko

Strani investitori su do kraja prošle godine kupili čak 1,7 miliona kvadratnih metara zemljišta u Visokom na kojem će niknuti ovakvi gradovi.

Najveći projekat je Visoko Resort koji gradi “Abras Company”. Ova kompanija kupila je čak 464.377 kvadratnih metara zemljišta.

Kompanija “Rawasi” namjerava graditi u Visokom dva resorta: Rawasi Visoko I i Rawasi Visoko II.

Kompanija “Al Nami” već uveliko gradi naselje Al Waha Resort Visoko koje će uskoro biti otvoreno a prodaja kuća je u toku.

Kompanija “Green Valley” najavila je gradnju naselja Martyrs.

Još jedno luksuzno mega-naselje u Visokom bit će Loulou Resort, a najavljena je i izgradnja naselja Gorani resort, i drugih.

Na kraju, treba reći dvije stvari: Prvo, sva ova naselja vjerovatno neće biti izgrađena, ili bar ne u kapacitetu u kojem su zamišljena.

No, s druge strane, ovo nije konačan spisak. Gotovo svakodnevno se pojavljuju nove najave gradnje nasel

 

30. novembar:

– Pokrenuta inicijativa za restauraciju Crkve sv. Prokopija

… Uposlenici Zavičajnog muzeja u Visokom se nadaju da će ova inicijativa biti pozdravljena od strane svih nivoa vlasti te da će uz pomoć vanjskih suradnika, stručnjaka ali i lokalnog stanovništva ovaj nacionalni spomenika uskoro zablistati u punom sjaju, te biti primjer suživota i tolerancije koja je uvijek postojala na području Visokog.

 

11. decembar:

– “Suša commerce”: Rasvjeta i trotoar od Moštra do Monjara

… U godini što je iza nas, između ostalog su realizirali projekt vodosnabdjevanja za mještane Kološića.

 

14. decembar:

– Nejra Mlačo i Armin Numanović među 73 najbolja studenta u F BiH

Nejra Mlačo – Najbolja studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Armin Numanović – Najbolji student 2016/2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo

Uručene novčane nagrade za 73 najbolja studenta u Federaciji BiH

15. decembar:

– Otvorene “Visočke zimske radosti”

28. decembar:

– Suša Commerce: Obavljena zvanična primopredaja KTK u Prijekom

Prošle godine 28.decembra u izvršnom sudskom postupku “Suša Commerce” je kupio KTK Visoko u Prijekom.
Prodati objekat sačinjavaju sve proizvodne jedinice od kapije u Prijekom i to: Sitna koža, Obućara, par magacina, pomoćni pogon sa pripadajućim zemljištem.

Akcija prikupljanja električnog i elektronskog otpada

Akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada je provedena u svim mjesnim zajednicama na području Općine Visoko i trajala je u periodu od 12.11.2016.godine do 24.12.2016.godine.
Ukupna količina prikupljenog elektronskog i električnog otpada je cca 3.000 kg.

Prikupljeno 4.445 kg papira, 1.093,90 kg pet ambalaže i 71,70 kg limenki

… od 07.11.2016.-16.12.2016.godine učešće je uzelo devet škola.

Pregledom dostavljenih otpremnica od strane Općinske komisije utvrđeno je da je prikupljeno ukupno: 4.445 kg papira, 1.093,90 kg pet ambalaže i 71,70 kg limenki.

 

magazinplus.eu