200 godina Sarajevskog purima i 500 godina dobrih odnosa muslimana i Jevreja u BiH

200 godina Sarajevskog purima i 500 godina dobrih odnosa muslimana i Jevreja u BiH
Eli Tauber za Vijesti.ba

Islamska zajednica i Jevrejska zajednica u BiH zajedno će obilježiti 200 godina od Sarajevskog purima, jednog od najvažnijih događaja u istoriji naše zemlje.

Cilj je afirmisati suživot Jevreja i muslimana u BiH. Tim povodom, danas će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti upriličena međunarodna konferencija “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima”, s početkom u 9.00 sati.

Član Jevrejske zajednice, istoričar Eli Tauber inicijator je zajedničkog obilježavanja Sarajevskog purima, kao uspomene na spasenje uglednih sarajevskih Jevreja iz zatvora tadašnjeg osmanskog Mehmed Ruždi-paše.

Godine 1819. Mehmed Ruždi-paša pokušao je od uglednih sarajevskih Jevreja iznuditi veći iznos novca, te ih je zatvorio i zaprijetio smrtnom kaznom. Međutim, muslimani Sarajeva su oslobodili svoje komšije Jevreje i optužili Ruždi-pašu kod Sultana.

Od tada Jevreji slave svake godine Sarajevski purim, odnosno oslobađanje sarajevskih Jevreja. Jubilarnu 200. godišnjicu proslaviće u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, na osnovu sporazuma koji je potpisan prošle godine.  

“Smatrali smo da tako značajnu godišnjicu Jevreji ne treba da obilježe sami, nego sa onima koji su nas spasili. Odlučili smo da je to Islamska zajednica u BiH, kao predstavnik ljudi koji su u tadašnje vrijeme reagovali i pobunili se protiv Ruždi-paše”, pojašnjava Tauber u razgovoru za Vijesti.ba.Osim međunarodne konferencije, biće upriličena i izložba, te predstavljanje knjige “Sarajevski purim”.

Prema riječima našeg sagovornika, sve ove aktivnosti treba da predstavljaju okosnicu budućih odnosa Jevrejske i Islamske zajednice u BiH na bazi povjerenja i suživota.

“Ovim izvanrednim događajem dokazali smo da i dalje stojimo na istim pozicijama dobrih odnosa naše dvije vjerske zajednice. Tome, između ostalog, svjedoči i činjenica da smo se za pet minuta, bez dugih pregovora i razmatranja, dogovorili da zajedno obilježimo 200 godina od Sarajevskog purima”, kaže Tauber.

Dobrosusjedski odnosi u BiH, dodaje on, uvijek su postojali i karakteristični su za ovu zemlju.

“Dobar odnos Jevreja i muslimana kontinuirano traje 500 godina. Nikada, osim možda u periodu Drugog svjetskog rata, nije bilo trenutaka da se u to posumnja, što dokazuju brojni primjeri”, zaključio je Tauber u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)