20.000 KM ili 3.000 poklon karata …

Web portal visoko.co.ba objavio je “ZAKLJUČAK” nadležnih gradskih organa iz kojeg je evidentno da se tuđim “kurcem gloginje mlate” – da poreskim novcima vlast dijeli “POKLONE” te na taj način sebi prikuplja jeftine političke poene.

Otužno je i razočaravajuće gledati, sada već godinama, kako nas aktuelna vlast pravi budalama – dijeli poreske nove na raznovrsne “POKLONE”, a na uštrb realnih društvenih potreba.
AKULTURACIJA je to što nam rade. Festivalizacija, rijalit forme tradicionalističke naravi, a sve na uštrb kuture i na štetu bogatog kulturno-historjijskog nasljeđa ovog GRADA; sad već sigurno se može ustvrditi – služi jedino i samo za skupljanje jeftinih političkih poena “ljubičanstvenih u vlasti”.
Populistički, bolje kazati ruralni folklorizam u kulturi i sportski manifestacionizam ispod ranga nekadašnjih “seoskih partizanskih igara” je proizvod “ljubičanstvenih”, a sve sa ciljem da se velića lik i djelo, odnosno izgrađuje politička karijera jedne ličnosti.

Kreatori ovdašnje zbilje postali su “UHLJEBI” – UBLEHAŠI koji u svojoj bezidejnosti afirmišu vlastiti laicizam, pozicionirajući ga kao društveni normativ vrijedan poštovanja.
Ljudi od pameti kažu da imamo dvije vrste “UHLJEBA”: oni koji ne rade ništa, i oni koji svojim radom onemogućavaju drugima da rade svoj posao i stvaraju nove društvene vrijednosti. Najveće zlo takvih je u tome što troše poreski novac, a da istovremno zagoračavaju život svima onima koji pokušavaju da vlastitim radom i trudom stvaraju nove društvene vrijednosti u slobodnim tržišnim uslovima.

Pred nama je 29. august – 830. godinšnjica Povelje Kulina bana, a da u Visokom nemamo niti jednu programsku cjelinu dostojnu te činjenice. Okolni će gradovi, neki drugi nivoi vlasti ili institucije obilježavati sve ono što Visoko neče, a trebalo bi po tom pitanju biti – trebalo bi biti centar svim dešavanja koja se vazuju za državnost Bosne i srednjovjekovno sjedište vladara.

Ali da nas ne bi shvatili pogrešno – pomislili da je to problem “ljubičanstvenih”, treba naglasiti da im je trenutnu poziciju omogućila politička garnitura opozicionih partija, klijentelistički intelektualci i NVO te PODUZETNICI koji “love u mutnom”.

Svakodnevno nam se nudi jeftini manifestacionizam populističe sadržajnosti – ubismo se dajući smisao besmislu, a temeljna i životna pitanja se marginaliziraju.

Stvarnost nam se LAŽNO uljepšava, a ISTNA vješto izbjegava.

Egocentrizam aktera društvene zbilje prevršio je svaku snošljivu mjeru. Mentalna higijena nam je postala kao septička jama – zapoganili su svaki društveni kutak i obesmislili sve društvene vrijednosti. Normativni kriteriji vrednovanja svedeni su na lojalnost egocentričnim likovima koji u vlastitom liku i djelu vide “jedinog spasioca čovječanstva”.

GAĐENJE je najsveobuhvatniji pojam koji najbolje oslikava emotivno stanje ČOVJEKA u ovdašnjim okolnostima.

Sistemska proizvodnja plitkog pamćenja i pojeftinjavanja građanskog dostojanstva zbog egzistencionalnog osiguravanja elementarnih uslova za preživljavanje – jedan i jedini je smisleni cilje političkih aktera u BiH, samim tim i u Visokom. Samo se sa bespomoćnim i beznadežnim ljudima može manipulirati “koricom hljeba” ili minumuom dostojanstva – da ne ispruži ruku na cesti. Samo u takvim okolnostima ČOVJEK prestaje biti razumno biće i postaje “mahluk” pogodan za dresiranje.

Dok politički i društveni akteri “prodaju maglu”, nadu i isprazna obećanja u isto vrijeme žive sve bolje i bolje uzimajući upravo TO što pripada GRAĐANIMA – poreske novce i društvena dobra.
Za takve okolnosti, a kao mehanizam funkcionisanja poslužila im je društveno formirana kategorija građana pod zajedničkim imeniteljem – UBLEHAŠI (šupci, diletanti, poltroni i mediokriteti).

M.H. – magazinplus.eu