Preporuka1991. godine u samo 44 dana objavljeno je pet vrhunskih rock i...

1991. godine u samo 44 dana objavljeno je pet vrhunskih rock i metal albuma

Zanimljiva fotografija koja kruži internetom ovih dana možda najbolje prikazuje koliko se muzička scena u svijetu promijenila u posljednjih 30-tak godina.

Naime, na fotografiji se nalazi sedam kultnih rock i metal albuma koji su objavljeni 1991. godine, a čak njih pet publici je predstavljeno u 44 dana.

“Metallica”, peti je studijski album američkog heavy metal sastava Metallica i jedan je od najprodavanijih albuma grupe. Album Metallica izlazi 12. augusta 1991. posredstvom diskografske kuće “Elektra Records” i bilježi najbolju prodaju u tom vremenu.

Samo 15 dana kasnije izlazi “Ten”, debitantski studijski album američkog rock benda Pearl Jam. Album je objavljen 27. augusta 1991. u izdanju Epic Recordsa. “Ten” nije odmah postigao uspjeh, ali krajem 1992. dosegao je na drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici. Album je proizveo tri hit singla: “Alive”, “Even Flow” i “Jeremy”. “Jeremy” je postala jedna od najpoznatijih pjesama Pearl Jama i dobila je nominacije za najbolju rock pjesmu i najbolju hard rock izvedbu na 35. dodjeli nagrada Grammy.

Grupa Guns N’ Roses svoj treći album “Use Your Illusion I” predstavlja 17. septembra. To je prvi od dva albuma izdani uz “Use Your Illusion” turneju, drugi se zove “Use Your Illusion II”. Ovi albumi predstavljaju prekretnicu u zvuku Gunsa. Iako nisu napustili svoj očiti hard rock zvuk sa svog prvog albuma, “Appetite for Destruction”, “Use Your Illusion I” je demonstrirao, po prvi puta, više ili manje, elemente bluesa, klasične i country muzike. Pjesme poput “November Rain” su Gunsima donijele popularnost među publikom koja inače nije slušala hard rock ili heavy metal.

“Blood Sugar Sex Magik” peti je studijski album američkog rock sastava Red Hot Chili Peppers, objavljen 24. septembra 1991. godine. Dospjeli su na treće mjesto na ljestvici Billboard 200, album se prodao u 15 miliona primjeraka diljem svijeta te predstavlja uvod u globalnu popularnost Red Hot Chili Peppersa i njihovu prihvaćenost od strane kritike.

Na isti dan, izlazi i “Nevermind”, drugi studijski album američkog rock sastava Nirvana. Naslovnicu, koja prikazuje golu bebu kako pliva za dolarom na udici koji je izvan njezina dosega, smatra se jednom od najpoznatijih naslovnica albuma uopće. “Nevermind” je diljem svijeta prodan u više od 30 miliona primjeraka, zbog čega je jedan od najprodavanijih muzičkih uradaka svih vremena.

Početkom oktobra, odnosno 8. 10. 1991. izlazi i treći studijski album američkog rock benda Soundgarden “Badmotorfinger” koji je najviše rangiran album ovog benda na Billboardovoj ljestvici 200, gdje je dosegao 39. mjesto. Bend je album predstavio na turnejama po Sjevernoj Americi i Europi. Godine 1992. “Badmotorfinger” je bio nominiran za nagradu Grammy za najbolju metal izvedbu.

I tako je šest vrhunskih bendova u samo nekoliko sedmica predstavilo albume i hitove koji traju i slušaju se više od 30 godina, za razliku od većine pjesama danas koje padnu u zaborav za nekoliko mjeseci.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE