1941. u Visokom su bila 22 telefonska priključka

Uz pet javnih institucija i dvije vjerske (Franjevački samostan i Franjevački konvikt), te dućan s obućom Bata, što je činilo 8; godine 1941. telefonskih priključaka imalo je i četrnaest građana Visokog.

Muslimani:
1. i 2. braća Saračevići, trgovci iz ul. Aleksandrove bez broja (poslije ul. Ognjena Price, danas Čaršijska i Alije Izetbegovića)
3. Mehmed Zlatar, koji je držao Narodnu apoteku u Aleksandrovoj 6 ispod stana Nikolića (poslije ul. Ognjena Price, danas Čaršijska i Alije Izetbegovića)
4. Ahmed Karavdić, trgovac, Hilmija Karamehić, trgovac za željezničkoj stanici,
5. Esad Oruč, trgovac u ul. Nikole Pašića (poslije ul. Janka Balorde i Ahmeta Fetahagića, danas Kralja Tvrtka i Mule Hodžića)
6. Šačir Sirčo, trgovac na Sajmištu (gdje je danas hotel Visoko)
7. Ibrahim Handžić, trgovac u Aleksandrovoj bez broja (poslije ul. Ognjena Price, danas Čaršijska i Alije Izetbegovića)
8. dr. Hajrudin Džananović, liječnik iz Mulagića ulice (poslije ul. Sime Popića, danas ul. Hazima Dedića)

Kršćani:9. Filip Bohaček, koji je držao apoteku Bohaček u Mulagićevoj (poslije ul. Sime Popića, danas ul. Hazima Dedića)
10. Živković Radoslav, trgovac iz ul. Nikole Pašića (poslije ul. Ognjena Price, danas Čaršijska i Alije Izetbegovića)
11. dr. Vinko Miholji, advokat iz Oručeve ulice, danas ul. dr. Džananovića) Inače , Vinko Miholji je pronašao Batonovu ploču)…
12. Damjan Plavšić, trgovac iz Nikole Pašića (poslije ul. Janka Balorde i Ahmeta Fetahagića, danas Kralja Tvrtka i Mule Hodžića)
13. Dionisije Plavšić, trgovac iz ul. Nikole Pašića (poslije ul. Janka Balorde i Ahmeta Fetahagića, danas Kralja Tvrtka i Mule Hodžića)
14. Manojlo Popić, trgovac sa Sajmišta (danas na mjestu hotela Visoko)

Ako je suditi po telefonima, predratno je Visoko bilo dobrostojeća trgovačka čaršija, s advokatom i privatnim liječnikom, apotekama, nacionalno mješovita, ali bez ijednog Jevreja s telefonom.

Uredio, dao pojašnjena o ulicama i fotografija : Zdenko Antović
Piše: Miljenko Jergović za Radiosarajevo.ba
Preuzeto od: Zadnja pošta Donje Moštre