17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca

LT Visoko Asocijacije srednjoškolaca u BiH

Asocijacija srednjoškolaca u BiH 17.11.2019. organizuje obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu

17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Ove godine navršava se 80 godina od njihovog stradanja.

17.11. Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Ove godine Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je fokus stavila na odnos profesor-učenik te je ovogodišnji slogan: Dajte nam mogućnost da gradimo našu budućnost.“

Pozivamo vas da 17.11. 2019. medijski ispratite naše aktivnosti koje će se pored naše lokalne zajednice, realizovati u još 60 lokalnih zajednica u BiH.

Aktivnost će se sastojati od info sata kojim će se predstaviti istorijat ovog datuma, te će se javnosti približiti važnost obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca. Nakon info sata srednjoškolci će mirnom šetnjom odati počast praškim studentima.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u državi i okupljanje istih na prostoru BiH. ASuBiH se bavi edukacijim srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom sa drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire.