17.11. – Međunarodni dan srednjoškolaca obilježen i u Visokom – Zašto odlazimo?

17.11. poznat kao Dan srednjoškolaca je obilježen i u Visokom. Visočki srednjoškolci su danas učestvovali u mirnom protestu. Šetnjom kroz grad učenici su željeli privući pažnju na sebe – Oni ne šute i ne trpe, njihov glas treba da se čuje i oni žele ukazati na problem upisa na visokoškolske ustanove u BiH.

U današnjim mirnim protestima se odazvao velik broj srednjoškolaca i samim tim su pokazali da da glas srednjoškolaca treba se čuje u našoj državi, a ne da dopustimo da mladi napuste ovu državu. U mirnim protestima su učetvovale: Gimnazija “Visoko”, MSŠ “Hazim Šabanović” , te su im se pridružili učenici Franjevačke klasične gimnazije.

 

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Gimnazija “Visoko” povodom obilježavanja Dana srednjoškolaca svoje učenike vodi na izlet u Tuzlu.

Fotografije sa današnje šetnje možete pogledati na našoj facebook stranici.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.