160 godina od izgradnje: Počela rekonstrukcija Hrama svetog Prokopija u Visokom

1443

Prije nekoliko mjeseci započele su aktivnosti Zavičajnog muzeja Visoko i Srpske crkvene opštine Visoko oko pokretanja radova na obnovi hrama sv. Prokopija u Visokom, pravoslavnog objekta koji ove godine obilježava 160 godina od svoje izgradnje i koji je nacionalni spomenik pod zaštitom države.

Sveštenik Miljan Rađenović je odlučan u nakani da uz podršku Komisije za zaštitu spomenika krene sa rekonstrukcijom, posebno onih dijelova kojima prijeti potpuno propadanje. Kao prioritet za obnovu su predloženi fasada na samoj crkvi, radovi u crkvenoj sali, zatim uklanjanje ruševina gdje se nekada nalazila stara škola te pokretanje konkretnih aktivnosti na obnovi svešteničke kuće koja se nalazi u neposrenoj blizini crkve.

“Nama je zaista cilj da u što skorijoj budućnosti dobijemo dozvolu za početak radova na rekonstrukciji našeg hrama, pošto želimo da većinu radova uradimo do slave našeg hrama, 21. jula, kada planiramo veliko obilježavanje u Visokom povodom 160 godina hrama, gdje želimo dovesti vodeće ljude Mitropolije dabrobosanske na čelu sa vladikom. Za početak se planira popločavanje naše prijemne sale kako bismo mogli ugostiti sve naše vjernike i goste, ali i salu pretvorili u prostor gdje se mogu organizovati razni susreti i književne ili duhovne večeri. Nakon što dobijemo dozvolu za konkretne radove, onda bi se prešlo i na radove na samoj crkvi, kao i na obnovu svešteničke kuće, pošto imam najavu da bi se obnovom same kuće u Visoko zastalno vratio i sveštenik, što bi bila velika stvar za srpsku pravoslavnu zajednicu ovog grada”, rekao je sveštenik Miljan Rađenović.

Najava za eventualnu pomoć pri rekonstrukciji već ima. Najavljena je pomoć određenih institucija na nivou Federacije BiH, dok se računa i na pomoć dijaspore, posebno ljudi iz Amerike i Kanade, a prema posljednjim informacijama i Opština Visoko će pomoći sa svoje strane.

“Već imamo određene projekte kojima bi pomogli u rekostrukciji crkvenog kompleksa. Naravno da bez dozvole Komisije za zaštitu spomenika ne smijemo ništa raditi, ali se nadamo da će se i to uskoro riješiti te da će radovi započeti u što skorijem roku. Također imamo planove da se obratimo Srpskom građanskom vijeću u Sarajevu, kao i ambasadama Srbije, Rusije i Grčke u našoj zemlji, jer smo sigurni da bi i oni sa svoje strane pomogli u rekonstrukciji visočke pravoslavne crkve”, istakli su predstavnici Opštine Visoko.

Mladi muzičar iz Visokog i docent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Bartolomej Stanković planira da sredinom mjeseca maja u hramu sv. Prokopija upriliči koncert duhovne muzike, koji bi na svojevrstan način bio doprinos poboljšanju uslova visočke bogomolje, odnosno uvod u veliki jubilej koji ove godine obilježava, po nekim informacijama, treća najstarija crkva u Bosni i Hercegovini.

Neven Krajišnik/TV Vi-Net

Komentari

komentara