15 studenata dobilo stipendiju Fondacije Hastor

POTPISAN UGOVOR SA 15 STIPENDISTA FONDACIJE HASTOR U OPĆINI VISOKO

Fondacija Hastor koja je ove godine obilježila jedanaestu godišnjicu postojanja i djelovanja danas je u saradnji sa Općinom Visoko organizovala potpisivanje ugovora sa starateljima stipendista.

Na ovaj način Fondacija pruža šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

Općina Visoko je jedna od 110 lokalnih zajednica, čijih je 15 studenata dobilo priliku za stipendiju i da postanu dio porodice Fondacije Hastor.

Fondacija Hastor stipendira približno 1850 stipendista širom Bosne i Hercegovine od kojih su: osnovci, srednjoškolci, studenti fakulteta i magistranti. Ovo je jedan od najpozitivnijih primjera kako nevladine organizacije sarađuju sa lokalnim zajednicama i njihovim građanima.

Slika 1

Gospođa Edina Ferizović – pomočnica načelnice u Službi za finansije, privredu i društvene djelatnosti, se u ime Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić i u svoje lično ime toplo zahvalila direktoru Fondacije u ime stipendista i u ime cijele lokalne zajednice, te istakla da je ovo pozitivan primjer prepoznavanja pravih kvaliteta i ulaganja u prave projekte, a projekti i investicije naše budućnosti su mladi ljudi.

Direktor Fondacije Hastor, Seid Fijuljanin naglasio je da Fondacija ima za cilj kroz finansijske poticaje pomagati stipendistima širom BiH koji će biti svijetli primjer svoje lokalne zajednice, a time ujedno graditi nove lidere i jaču Bosnu i Hercegovinu.

Slika 2

„U cijeloj BiH imamo približno 1850 stipendista. U Visokom i okolini ove godine imamo 15 stipendista, što je rast za približno 50% u odnosu na protekli period.

Posebno mi je drago što smo ove godine identifikovali djecu koja su u jako teškom socio – ekonomskom stanju, ali ono što je najvažnije, ta djeca su željna rada, učenja i druženja. Princip rada Fondacije Hastor zasniva se na tome da djeca iz teških socio – ekonomskih uslova dobiju priliku da se uz finansijsku kontribuciju njima i njihovoj porodici dostojanstveno školuju, a mi u Fondaciji Hastor pratimo cijeli tok njihovog školovanja, a sve sa ciljem da u konačnici postanu zaokruženi ljudi, odnosno akademski građani i profesionalci u svojim strukama, koji su, naučivši to od stručnih ljudi u Fondaciji Hastor, spremni da pomognu jedni drugima kada god je potrebno.

Fondacija Hastor konstantno raste već godinama, nažalost, konstatno je rastuća i potreba za finansijskom pomoći ugroženim porodicama, kojih na prostoru BiH ima u sve većem broju“, rekao nam je Seid Fijuljanin – direktor Fondacije Hastor.

Gospodin Fijuljanin je istakao da je vrlo bitno djecu usmjeravati na pravi način i učiti ih iskonskim životnim vrijednostima, te ih skloniti sa ulice i zaštiti ih od mnogobrojnih poroka, koji svakodnevno vrebaju.

Fondacija Hastor je u prošloj godini imala preko 250 hiljada volonterskih sati, što je čini jedinstvenom na području Evrope, a sa porastom broja stipendista i taj će se broj ove godine dodatno povećati.

Slika 3

„Pored finasijskog dijela, veoma je bitan i mentorski rad sa stipendistima Fondacije Hastor. Naši stariji stipendisti sa kojima intenzivno radimo i do 20 sati tokom jednog mjeseca, tu mislim na studente, kasnije u svojim lokalnim zajednicama rade sa svojim grupama, osnovcima i srednjoškolcima.

Taj rad je baziran na nekoliko komponenti, prije svega na njihovom što boljem uspjehu u školi, a tamo gdje imamo izuzetno uspješne grupe radi se i na nekim vanrednim aktivnostima, kao što su takmičenja ili pružanje dodatnih informacija kojim se zanimanjima mogu baviti kada odrastu, te šta je to što je trenutno popularno na tržištu rada i šta će to biti popularno u budućnosti.

Da bi osoba bila proaktivna i željela više mora se uključiti u aktivnosti lokalne zajednice, a mi često imamo inicijative iz naših volonterskih grupa za koje su zaslužni čak i osnovci i srednjoškolci, a naši studenti to besprijekorno koordiniraju i nama redovno podnose izvještaj“, dodao je gospodin Fijuljanin, koji je zamolio sve one koji su u mogućnosti da se finansijski uključe i postanu članovi Kluba prijatelja Fondacije Hastor i kroz jedan veoma transparentan sistem pomognu onima koji je ta pomoć neophodna.

 

Press Općine Visoko