15. oktobar- Dan bijelog štapa

UDRUŽENJE SLIJEPIH VISOKO
U POSJETI PLANTAŽI VOĆA BAŠ BAŠĆA
15. oktobar- Dan bijelog štapa

U povodu obilježavanja 15. Oktobra- Dan bijelog štapa, članovi udruženja slijepih općine Visoko organizovali su izlet sa posjetom plantaži voća Baš bašča u Brezi.
U prelijepom ambijentu, kod poželjnih domaćina, gosti su imali priliku da provedu ovaj sunčan, jesenji dan konzumirajući domaću hranu, berući svježe voće i šetajući plantažom sa obilaskom jezera, malog zoološkog vrta i raznih zanimljivosti koje se mogu vidjeti samo kod vrijednog domaćina Šefketa u Baš bašči.
Predsjednik USOV Elmedin Jusić u kraćem obraćanju podsjetio je članove Udruženja na aktivnostima koje se provode u ovom Udruženju, te iskoristio priliku da članovima čestita 15. Oktobar- Dan bijelog štapa, sa uvjerenjem da će se prilike u društvenoj zajednici popravljati u korist ove populacije, mada to sve ide
presporo. Jedan od primjera poboljšanja stanja u Visokom jeste i ugradnja zvučnih semafora, kojima se olakšava slijepim prelazak preko ulice, uz opasku da trenutno brojanje ne radi na Jaliji , raskrsnici koja je veoma frekventna i kojom svakodnevno prolaze slijepe i slabovidne osobe.

Senad G.