13. “Dani Zaima Muzaferije” od 23. do 17. novembra

Izložbom izabranih radova jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara Behaudina Selmanovića 23.novembra će u Zavičajnom muzeju Visoko biti otvorena ovogodišnja 13. manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”, posvećena sjećanju na tog istaknutog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumca.

“Dani Zaima Muzaferije” trajat će do 27. novembra, u organizaciji Udruženja građana “Ars Tragovi”, a poklonicima umjetničkog stvaralaštva ponudit će niz zanimljivih likovnih, teatarskih i filmskih sadržaja.

Predsjednik UG “Ars Tragovi” Rasim Kadić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su u prethodnim godinama uspjeli od manifestacije napraviti prepoznatljiv bh. brend. Podsjetio je da su Dani prošle godine otvoreni historijski važnom izložbom radova velikana likovne bh. scene Gabrijela Jurkića, te su željeli taj umjetnički nivo nastaviti.

– Iako je prošle godine povodom 100. godišnjice rođenja Behaudina Selmanovića u organizaciji Umjetničke galerije BiH i Bošnjačkog instituta održan okrugli sto i organizirana izložba njegovih radova, odlučili smo napraviti isto i ove godine kako bismo držali “vatru upaljenu”, jer nam se čini da Behaudin to zaslužuje – kazao je on.

Ističe da će na dan otvorenja,  osim izložbe radova, biti predstavljen i prigodni katalog sa Selmanovićevim radovima, katalog “Tragovi” s prošlogodišnje manifestacije te katalog Galerije Likum 76 iz Visokog koja ove godine obilježava 40 godina djelovanja.

Kadić najavljuje da će glavni govornik na otvaranju izložbe biti Behaudinov dugogodišnji prijatelj, koji ga je možda i najbolje poznavao, Fahrudin Rizvanbegović.

Manifestacija će ponuditi također i izvedbu predstave “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” Kamernog teatra 55, koju je prema tekstu Abdulaha Sidrana režirao Sulejman Kupusović, projekciju crtanog filma “Mali princ” za djecu svih šest osnovnih škola u Visokom, te premijernu izvedbu predstave “Ćelava pjevačica” Teatra Total Visoko, koju je prema tekstu Eugena Ionescoua režirao Jasenko Muzaferija.

– Visočka galerija Likum 76 ove godine obilježava 40 godina od osnivanja te će tim povodom biti priređena retrospektivna izložba “Pogled unazad”. To će pokazati vrijednost svih generacija koje su se u Visokom bavile likovnom umjetnošću – naglasio je on.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović naglašava zadovoljstvo što je ova institucija ponovo partner manifestaciji “Dani Zaima Muzaferije”, ocjenjujući da to već odavno nije lokalna kulturna manifestacija, već ima puno veći značaj za BiH. Posebno je ponosan što doprinos može dati sjećanju na Zaima Muzaferiju kojeg je i lično poznavao, nazvavši ga “dobrim licem Bosne”.

Na izložbi će biti predstavljeno 20 radova Behaudina Selmanovića, od kojih će 12 ustupiti Umjetnička galerija BiH, a ostale Bošnjački institut, Muzej Sarajeva, Međunarodna galerija portreta Tuzla te iz privatnih kolekcija.

Umjetnik Behaudin Selmanović smatra se jedinstvenim jer je na svojim platnima uspio spojiti elemente zapadne i istočne umjetnosti, a karakterističan je i zbog boja koje je sam pravio izučavajući tehnike starih majstora – uglavnom francuskih, koje ni nakon pola decenije nisu izgubile na intenzitetu.

Njegovo plošno, dvodimenzijalno slikarstvo, nema direktnih sljedbenika u bosanskohercegovačkom slikarstvu, ali u užem smislu neki stručnjaci ocjenjuju da ni on nije sljedbenik nekog osobitog slikarskog stila.

– Neka djela poput onih Behaudina Selmanovića su bila prilično potisnuta. Stoga Zaim i on jedan do drugog na ovoj manifestaciji, pokazuju velika imena kulturne tradicije BiH – zaključio je Krsmanović.

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” bit će završena dodjelom nagrada u Galeriji Likum 76.

(Fena) M.L.