Lokalne Teme11.11.1911. - 11.11.2012. Stotinu i jedna godina od Jangije

11.11.1911. – 11.11.2012. Stotinu i jedna godina od Jangije

Danas se navršava 101 godina od kada je Visoko zahvatio katastrofalan požar – jangija, u kojom je stradala kompletna tadašnja visočka čaršija. Požar je izbio u noći 11. novembra 1911. godine, a smatra se da je nastao u mahali, na lokaciji na kojoj se danas nalazi Tabhanska džamija. U to vrijeme odjeća se prala ručno, a veš se otkuhavao u velikim loncima na vatri. Tako je bilo i kobnog 11. novembra, kada je žena koja je otkuhavala i prala veš, ostavila neugašeno ognjište. Te noći puhao je jak vjetar pa je iskra s neugašenog ognjišta završila na krovu obližnje kuće, odakle se vatra širila s kuće na kuću, s dućana na dućan da bi u kratkom roku Visoko zahvatio nezapamćen požar. Izgorjelo je više od 450 kuća, dućana i drugih objekata. Ostalo je zapisano kako je pomoć pristizala sa svih strana, iz Beograda, Cazina, Nevesinja, Rogatice, Sarajeva, Tuzle, a prikupljeno je 32.158 kruna. I pojedinci su pomagali, poput tadašnjeg direktora Vakufa, efendije Šerifa Arnautovića, kao i samog kralja Austro-Ugarske monarhije Franje Josipa I. Nakon što su utvrđene razmjere vatrene stihije, u proljeće 1912. pristupilo se obnovi. Zemaljska vlada naredila je da se kuće zidaju od cigle i pokrivaju crijepom, ali da ostanu u duhu tradicionalnog bosanskog graditeljstva. Nakon požara, u obnovi koja je uslijedila, Visoko je dobilo konture urbane sredine sa mješavinom orijentalnog i zapadnog stila. Ono o čemu se pričalo nakon požara u Visokom i što je ostavilo dubok pečat, bila je solidarnost ljudi tog vremena. Pomoć je pristizala sa svih strana, a nakon što su putem telegrafa saznali za katastrofu koja je zadesila Visočake, komšije iz Fojnice slale su vruće hljebove, a narod iz okolnih sela pružio je smještaj i utočište onima koji su ostali bez krova nad glavom. Austrougarska vlast odmah je uputila hitan poziv i prema Beču, ali i prema Pešti i Pragu da se Visokom hitno pomogne. Materijal za obnovu domova stizao je vozom – ćirom iz svih dijelova zemlje, ali i šire. Osim materijalne pomoći, Austro-Ugarska je uputila i svoje inžinjere, tehničare i majstore, koji su učestvovali u obnovi gradske čaršije.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE