SportTenis109 juniora iz 36 zemalja na 27. turniru 'Open RTC Barcelona 1899...

109 juniora iz 36 zemalja na 27. turniru ‘Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2023’

Tradicionalni 27. teniski turnir “Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2023 – memorijal N. Terzimehić – J.A. Samaran – J.M. Tintore” za juniore do 16 godina, prve kategorije, iz kalendara Teniskog Saveza Bosne i Hercegovine, bit će održan od 21. do 26. augusta na terenima Teniskog centra na Koševu.

“Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2020” je sportska manifestacija međunarodnog karaktera koja se u kontinuitetu održava od 1996. godine i jedina je sportska manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti sa 27 godina uspješnog održavanja.

Turnir već 23 godine ima međunarodni karakter i nalazi se u zvaničnom kalendaru Tennis Europe.

Organizator turnira Haris Kafedžić na pres-konferenciji je kazao da i je ovogodišnji turnir izuzetno interesantan za mlade tenisere iz Evrope i svijeta.

– Prijavljeno je 109 tenisera iz 31 evropske zemlje, a imamo i predstavnike iz pet zemalja svijeta. Turnir će biti izuzetno jak, imamo veliki broj juniora i juniorki top 15 najboljih evropskih igrača iz ranga do 16 godina u obje konkurencje. Svi koji dođu na terene Teniskog centra na Koševu imat će priliku da vide šta je to budućnost evropskog tenisa – kazao je Kafedžić.

Naveo je da su među dosadašnjim učesnicima bili igrači koji trenutno spadaju u vrh svjetskog tenisa među kojima su Daniil Medvedev, koji je 2010. godine igrao u polufinalu, Laslo Đere iz Srbije, Marin Čilić i Ivan Dodig iz Hrvatske, a od domaćih teniera i teniserki Damir Džumhur, Mirza Bašić, Nerman Fatić, Aldin Šetkić, Tomislav Brkić, te Dea Hedželaš, Nefisa Berberović i mnogi drugi.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić kazao je da se radi o jednom od 17 juniorskih turnira koji TSBiH ima u svom vlasništvu.

– Ovo je jedini turnir prve kategorije i među 12 je u Evropi. Ovo je najjači turnir iz juniorskog kalendara Tenis Europe koji se igra u BiH i regiji. Njegova tradicija sama po sebi je ostala na ovom nivou 27 godina. Organizovati ovakav turnit je ozbiljan posao i ovim putem čestiitam organizatorima – kazao Hadžimešić.

Veliku pomoć u organizaciji turnira pružili su Ministarstvo za sport i kulturu Kantona Sarajevo i Turistička zajednica KS.

Svečano otvaranje turnira je u ponedjeljak, 21. augusta u 19.00 sati, dok su prvi mečevi na programu od utorka, 22. augusta od 9.00 sati. Finalni mečevi u obje konkurencije će biti odigrani u subotu, 26. augusta.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE