NaslovnicaZanimljivosti100 godina od...

100 godina od rođenja Billie Holiday

Jedna od najutjecajnijih pjevačica ne samo u jazz već i u pop muzici, žena koju nazivaju kraljicom bluesa, neprevaziđena Billie Holiday, rođena je na današnji dan prije tačno 100 godina u Philadalphiji.

Ta američka jazz pjevačica i tekstopisac, poznata i pod nadimkom Lady Day posebno je prepoznatljiva po ličnom i intimnom načinu interpretiranja pjesama. Međutim, iako tokom svog života nije napisala veliki broj pjesama, nekoliko njih je podiglo jazz standard na viši nivo. U pitanju su pjesme “God Bless the Child”, “Don't Explain”, “Fine and Mellow,” i “Lady Sings the Blues”. U današnje vrijeme upravo te pjesme predstavljaju istinske jazz klasike. Uz njih, Holiday je snimala i obrade poznatih jazz pjesama, a nerijetko je uspjevala da im udare lični pečat koji ih je učinio prepoznatljivima. U takve se ubrajaju “Easy Living” i “Strange Fruit”.

Njen težak život, obilježen diskriminacijom, zavisnošću od droga i alkohola i burne ljubavne afere smatraju se nekom vrstom preteče rock'n'roll načina života. Snimila je film “New Orleans” i napisala autobiografiju “Lady pjeva blues”. Poznato je da je 1947. godine uhapšena zbog posjedovanja narkotika, a nekoliko dana kasnije našla se na sudu na kojem je izjavila da se “cijela ta stvar zvala Sjedinjene Američke Države protiv Billie Holiday. Jednostavno, tako sam se osjećala”.

Izjasnila se krivom i bila je osuđena na zatvorsku kaznu u federalnom zatvoru Alderson u Zapadnoj Virdžiniji. Rekla je da neće otpjevati nijednu notu dok je tamo. U martu 1948. godine puštena je zbog dobrog vladanja. Njen menadžer je mislio da je to savršen trenutak za koncert u Carnegie Hallu, ali je poznata pjevačica oklijevala jer je mislila da je ljudi neće ponovo prihvatiti. Međutim, ipak je pristala i 27. marta 1948. godine koncert u Carnegie Hallu bio je pun pogodak.

Rijetko se govori o tome da je Billie Holiday bila otvoreno biseksualna, ali u današnje vrijeme se zna da je unajmljivala prostitutke. Također, bilo je i raznih priča o njenim vezama sa poznatim ženama tog vremena, od kojih je najuvjerljivija ona o aferi sa Tallulom Bankhead.

Godine 1941. udala se za Jimmy Monroe, ali iako je bila u braku, upustila se u vezu s trubačem Joom Guyem, koji je bio i njen diler droge. Od obojice se rastala. Do 1950. počela je sve dublje da tone u alkohol i da se odaje porocima, što joj je narušilo zdravlje. Sve to je uticalo i na njen glas, koji je postajao sve grublji.

Tokom 1952. udala se za Louisa McKaya, mafijaša i također dilera droge. On je, kao i mnogi prije njega, bio nasilan, ali je pokušao i da je odvikne od narkotika. Posljednji nastup imala je 25. maja 1959. godine u New Yorku, a ubrzo nakon njega završava u bolnici zbog problema sa jetrom i srcem. Bila je toliki ovisnik da je policija morala da joj oduzima drogu dok je bila na samrti. Preminula je 17. jula 1959. od ciroze jetre, a njen imetak je u trenutku smrti bio je 750 dolara i 70 centi.

b92.net/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.