NaslovnicaZanimljivosti10 zanimljivo...

10 zanimljivosti o zemlji u kojoj 90 posto stanovnika radi u državnoj službi

Kako izgleda jedan od brojnih ‘stanova’, Turkmenistan, ispričati ćemo vam kroz 10 tačaka!

1. Gotovo 80 posto površine Turkmenistana prekriva gotovo u potpunosti nenaseljena pustinja Karakum.

2. Klima je u Turkmenistanu više nego fascinantna – ljeti temperature mogu premašiti i 50 stupnjeva, dok zimi idu ispod nule i pada snijeg.

3.  Ovdje gotovo 90 posto radnika zapošljava upravo država!

4. Zemlja je četvrta po zalihama prirodnog plina na svijetu. Ipak, unatoč tome, više od 60 posto (podaci iz 2004.) stanovništva živi u siromaštvu.

5. Ako računamo ljude iznad 15 godina, pismenost u Turkmenistanu iznosi 99,7 posto!

6. Zemlja ukupno ima 26 aerodroma, što je poprilično velika brojka za državu od 5 milijuna stanovnika.

7. Turkmenistan je svjetski slavan po svojim tepisima, pa tako imaju i muzej tepiha u kojem je izloženo više od hiljadu raznih tepiha starih i više od 200 godina.

8. Zbog već spomenute pustinje, zemlja je slabo naseljena, pa je tako gustoća stanovništva tek 10 ljudi na kvadratni kilometar.

9. U zemlji Internet koristi samo 1,59 posto ljudi, što je poražavajuća brojka.

10. Predsjednik zemlje od 1990. do smrti 2006. bio je Sapamurat Nijazov (nadimka Turkmenbaši) koji je bio jedan od najekscentričnijih svjetskih diktatora (obavezno ga guglajte ukoliko želite znati više).

punkufer.dnevnik.hr/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.