10 načelnika i predstavnika 16 bh. općina i gradova u Turskoj, ovaj put bez Visokog

812

Iz Turske dolaze izuzetno dobre vijesti. Konkretni projekti bh. lokalnih zajednica prezentirani su predstavnicima turskih pobratim općina i gradova, a već je dogovorena realizacija nekih od njih. Sve ovo je drealizovano zahvaljući Fondaciji BIGMEV koja je aktivna u unaprijeđenju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Turske.

Fondacija za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i turske, BIGMEV, organizovala je učešće predstavnika 17 bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica na Samitu pametnih općina koji se održava od 13. do 16. maja u Bursi. U okviru Samita, centralni događaj za bh. predstavnike su bilateralni razgovori sa kolegama iz njihovih pobratim općina koje pripadaju “Uniji općina regije Marmara”. Primarni cilj ovih razgovara je razvijanja ekonomskih, trgovačkih i naučnih odnosa dvije zemlje, ali i uspostavljanja boljih odnosa kroz predstavljanje konkretnih projekata bh. lokanih zajednica sa akcentom na one koji mogu doprinjeti otvaranju novih radnim mjesta u našoj zemlji – Dženita Kodžaman, generalni sekretar BIGMEV-a.

Predstavnici bh. lokanih zajednica puni su optimizma nakon što su obavili biletaralne zagovore sa kolegama iz pobratim općina regiona Marmare koja je jedna od najrazvijenijih regija u ovoj zemlji, ima 25 miliona stanovnika, i njena privreda čini 60% cjelokupne turske ekonomije.

Osim dogovora o realizaciji bh. projekata predstavnicima turskih pobratim općina, u okviru “Samita pametnih općina” načelnik Općine Tešnja Suad Huskić održao je prezentaciju o izvrsim rezultatima Tešnja u realizaciji projekta elektronske uprave.

U okviru bh. delegacije nalaze se predstavnici općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Gračanica, Grad Mostar, Travnik, Konjic, Grad Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Bužim, Hadžići, Ilidža, Jablanica, Srebrenica, Jajce, Doboj, Banovići i Vitez.

Komentari

komentara