07.02.2014. – Protesti u Visokom

Foto-Video: Protesti u Visokom 07.02.2014. godine

Nekoliko stotina građana okupilo se danas ispred zgrade Općine Visoko u 13 sati. Velika većina protestanata je mirno promatrala nekolicinu “ratobornih”, snabdjevenih jajima i kamenjem, koji su svoj bjes iskalili na općinsku zgradu.

Organi javnog reda i mira su osiguravali lokalitet i uredno snimali protestante.

Za očekivati je prekršajne prijave izgrednicima koji su uništavali društvenu imovinu.

magazinplus.eu

Građani Zenice, Tuzle, Sarajeva i drugih bh. gradova u februarskim protestima, 7. februara 2014. godine srušili su četiri kantonalone vlade. Kakvi su rezultati tih protesta?

Veliki dio javnosti u BiH februarske demonstracije iz 2014. godine doživio je kao izraz bunta obespravljenih i marginaliziranih građana koji su digli glas protiv nezaposlenosti, socijalne nejednakosti i neefikasne vlasti. Ocjena je to brojnih analitičara, organizacija civilnog društva, članova akademske zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH. U demonstracijama su „srušene“ vlade Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona. Mrlje na proteste bacile su paljevine javnih zgrada u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Mostaru, ali i represivne policijske akcije. U tadašnjim sukobima demonstranata i policije povrijeđeno je više osoba, a mnogi su uhapšeni.